Mattradisjoner

Skogfinnene levde i pakt med naturen og de utnyttet alle ressursene som fantes i naturen. Så lenge skogfinnene hadde svedje og sådde rug, var rug hoved kornet i matveien, men de startet også raskt med dyrking av bygg og havre. I aska med rugen ble også en type nepe sådd. «Kaskinauris» Aske- eller svedjenepe. Denne var en god kilde til C vitamin og gjorde at skogfinnene var mindre plaget av skjørbuk enn andre. 

Skogsbær spilte også en viktig rolle, spesielt tyttebær og multe, i tillegg til andre vekster som kunne benyttes som mat. Skogfinnene bosatte seg ofte i nærheten av vann og fisk var en viktig matkilde. 

Matvarer som måtte oppbevares frostfritt, ble lagt in groper i bakken, ofte kledd med never. Det ble også bygget groper av stein.

Motti

Den mest kjente skogfinske retten er Motti (finsk; Mutti). I begynnelsen ble denne laget av rug, men nå benyttes Skrädmjöl (ristet havremel). Før var retten fattigmatskost, men nå lages den først og fremst på festlige sammenkomster. Motti lages ved å koke opp vann og salt, når vannet koker heller man mjøl over vannet. Melet skal dekke vannflaten, og vannet vil koke opp som små «vulkaner». Du bruker sleiva for å sope mel forsiktig over «vulkanene». Kunsten er å røre så lite som mulig i grøten, helst bare stampe den, slik at mjølet blir til små klumper. Hvis du rører for tidlig, blir mottien rå og stor. Rører du for sent, blir mottien liten, mjølete og tørr.

I fra gammelt sa man at «lat kjærring koker god motti», eller at man skal rekke ut på bua for å skjære flesket mens den koker. 

Motti serveres med stekt flesk, fleskefett og tyttebær. På andre steder kan Mottien serveres med fiskespa eller surmjølk.

Oppskrift:
1 kopp vann
1 ts salt
2 kopper Skrädmjöl

Hillo

Hillo er en bær rett fra Finnskogen. Den består av tyttebær og Skrädmjöl. Bæra knuses med en sleiv før den blandes med skrädmjölet inn litt etter litt. Om man ikke har tyttebær kan f.eks blåbær benyttes.
Noen serverer Hillo med vaniljesaus eller pisket krem.
Oppskrift:
600 g Skrädmjöl
75 g tyttebær
Evt sukker ved behov

Silpu
Er en slags lapskaus som består av lettsaltet flesk, poteter, løk, melk salg og pepper.
Serveres med tyttebær og flatbrød. Flesket stekes i terninger, løk og poteter i terninger tilsettes. Så helles melk over og dette får koke inn til en lapskaus.

Resk/rieska
Er et gammelt ord for ugjæret brød. Brødet minner om en tjukk pannekake opprinnelig laget av mel og vann, blandet til en tjukk røre, gjerne tilsatt salt, urter, bær eller neper. I dag ofte blandet med poteter.

Skrädmjöl
Et helkornsmel av havre. Før havren males blir den ristet på sterk varme så skallet detter av. Skrädmjöl lages på noen kverner i Sverige å fås kjøpt i utvalgte spesialbutikker.

nach oben