Meny Et samlende nettverk for skogfinske interesser i Norge   Del på facebookSe eller last ned filmen Svedjerökens land fra 1937

Kongens fortjenestemedalje i gull


KONGENS GULL: En tydelig stolt Birger Nesholen (i midten) kunne takke fylkesmann Sigbjørn Johnsen og Grue-ordfører Herdis Bragelien for den prestisjetunge fortjenestemedaljen fra Kong Harald. Foto: Terje Sundby


KONSERT: Sinikka Langeland trollbandt de frammøte med sin særegne musikk. Foto: Terje Sundby

Av Henry Johnsen

Birger Nesholen mottok kongens fortjenestemedalje i gull i slutten av november 2007. På vegne av kong Harald ble den overrakt av fylkesmann Sigbjørn Johnsen . I talen kalte Sigbjørn Johnsen Birger for "en ildsjel av de sjeldne".
Dette er ord alle vi som kjenner Birgers innsats kan skrive under på!
Et utrettelig arbeid for skogfinsk kultur gjennom mer en 30 år gjorde denne medaljen særdeles velfortjent. Uten Birgers innsats for det skogfinske, ville store deler av vår kulturarv utvilsomt ha gått tapt. Han innehar store kunnskaper, både om skogfinsk kultur, og forgreininger i andre ugriske kulturer som er beslektet med vår. Den grundige dokumentasjonen, særlig av bygninger og bruksmåter, tankegang og magiske symboler, er et arbeid det står stor respekt av.
Innsatsen for å gjøre skogfinsk kultur kjent og akseptert er også ei side ved Birgers arbeid alle vi som har interesse for skogfinsk kultur, eller røtter i den, har satt stor pris på. I dette arbeidet har han til tider møtt motgang, men aldri gitt opp.
Vi er mange som er dypt takknemlige for Birgers innsats, derfor er det en stor glede for oss å vite at innsatsen er hedret med kongens fortjenestemedalje i gull.

Les omfattende reportasje i Glåmdalen >>

Oppdatert 25.11.07Logg inn